Bambus parket

Unatoč tome što se izgledom, teksturom i mirisom naizgled ne razlikuje od većine vrsta tvrdog drveta, a većinu njih i premašuje svojom čvrstoćom (što ga, naravno, čini idealnim podnim oblogom), bambus ustvari pripada porodici trava. Kao takav, on pripada među najbrže rastuće vrste biljaka na svijetu. Dok tvrdom drvetu po prilici treba između 30 i 50 godina da izraste, bambus je u roku pet godina već spreman položiti svoj život za vaš kućni komfor. Zahvaljujući svojoj prilagodljivosti na različite uvjete široko je rasprostranjen. Također, od koristi je napomenuti njegovu sposobnost regeneracije, pa tako nakon što ste posjekli stabljiku bambusa kroz pet godina na njenom će mjestu izrasti nova.

Idealna podna obloga

Ako su vam prilikom renovacije brzina i efikasnost glavni prioriteti, još se jedna osobitost ovog proizvoda može pokazati korisnom. Bambusov parket, naime, nije potrebno dodatno lakirati, jer taj se proces obavlja tvornički, s osam slojeva akrilnog laka u uvjetima koji onemogućuju pristup česticama prašine. To sam proces ugradnje čini mnogo čišćim, jednostavnijim i bržim, a i efikasnijim budući da pri lakiranju nije ostavljeno mjesta „majstorskom šlamperaju“, a naknadno pomicanje pokućstva ne može mu puno naškoditi.

Prema tipu slaganja lamelica unutar parketa razlikujemo horizontalni i vertikalni, te prešani. Kod Horizontalnih i vertikalnih razlika je uglavnom u izgledu godova. Kod vertikalnih modela godovi su sličniji onima kod uobičajenih tipova drveta. Prešani bambus izrađuje se od niti bambusovog drveta koje se prešaju i peku u pećima, te režu u daske, a rezultat je u konačnici dvostruko tvrđi parket od bilo kojeg drugog bambusovog parketa. Prešani, odnosno strand woven tip bambusovog parketa idealan je za vanjsku upotrebu.

Horizontalni parketi također dolaze i u tanjim varijantama koje propuštaju toplinu poda u prostor, ili s ručno izdubljenom površinom duž letvice djeluju relaksirajuće i blago masiraju stopala. Također, tip laka, boja i tekstura parketa također uvelike variraju. Vrhunski trajan premaz i fina završna obrada vašem parketu od bambusa daju dašak luksuznog finog drveta s jedne strane, dok s druge isijavaju toplinu u vašem domu. Pored toga, bambusov je pod izuzetno otporan na razna oštećenja, a i u pogledu čišćenja i održavanja je manje zahtjevan od poda od tvrdog drveta.