Bolesti krumpira: nametnici, krumpirova zlatica

Krumpirova zlatica jedan je od nametnika koji se mogu javiti na sadnicama vašeg krumpira. Kako biste zaštitili krumpir od nametnika i bolesti važno je djelovati preventivno.

Da suzbijete pojavu krumpirove zlatice važno je da pregledavate nasad krumpira nakon što ste posadili krumpir. Možete pregledavati svaku petu biljku. Važno je ojačati biljku i to pravilnom pripremom komposta, redovito plijevite biljku, te ručno maknite legla jaja ako ste primijetili da su se javila. Zato je važno redovito pregledavanje sadnica krumpira i to sve do svibnja jer ako ste primijetili da su nametnici na krumpiru počeli ostavljati svoja jaja iz kojih će se izleći, redovitim uklanjanjem tih jaja spriječit ćete njihovo razmnožavanje. Međutim, postoje različiti biološki insekticidi uz pomoć kojih se možete riješiti nametnika na krumpiru, a također možete pokušati i uz pomoć sode bikarbone.

Krumpirova zlatica može napraviti velike štete na krumpiru, a danas na tržištu postoje različiti pripravci pomoću kojih se možete riješiti nametnika na krumpiru, a tako i krumpirove zlatice.