'OSTAJU NETAKNUTA' / Novo obećanje premijera: Plenković u Bruxellesu rekao da se kohezijska sredstva za Hrvatsku neće dirati

Image
Foto: Profimedia

S povećanjem VFO-a se ne slažu neke od najvećih neto uplatitelja u europski proračun poput Njemačke, koja traži da se sredstva za nove izazove nađe preraspodjelom postojećih

29.6.2023.
15:52
Profimedia
VOYO logo

Kohezijska sredstva iz Višegodišnjeg proračunskog okvira EU-a namijenjena Hrvatskoj neće se dirati ni u reviziji toga okvira o kojoj će se raspravljati tijekom sljedećih mjeseci, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Europska komisija je 20. lipnja predložila reviziju Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO), sedmogodišnjeg proračuna EU-a i zatražila dodatnih 66 milijardi eura do kraja 2027. godine koji bi uglavnom bili namijenjeni za Ukrajinu, za upravljanje migracijama i jačanje otpornosti i konkurentnosti europskog gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ono što je Hrvatskoj bitno jest da bilo kakvo revidiranje sedmogodišnjeg okvira ne dotakne ono što je Hrvatskoj bitno, mi smo zemlja kohezije i zato je važno da sredstva koja su predviđena za naš regionalni ravnomjerni razvoj ostaju netaknuta i ona se neće dirati”, izjavio je Plenković prije početka dvodnevnog samita čelnika EU-a u Bruxellesu.

Image
NA DOBROM PUTU /

Plenković tvrdi da je Hrvatska ostvarila napredak u ciljevima održivog razvoja, te je naveo tri razvojna prioriteta

Image
NA DOBROM PUTU /

Plenković tvrdi da je Hrvatska ostvarila napredak u ciljevima održivog razvoja, te je naveo tri razvojna prioriteta

'Njemačka traži da se sredstva za nove izazove nađu preraspodjelom postojećih'

“Tu smo poziciju markirali u razgovoru s povjerenikom za proračun Johannesom Hahnom koji je prije nekoliko tjedana bio u Zagrebu”, dodao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S povećanjem VFO-a se ne slažu neke od najvećih neto uplatitelja u europski proračun poput Njemačke, koja traži da se sredstva za nove izazove nađe preraspodjelom postojećih.

Čelnici država članica Europske unije okupili su se u četvrtak na dvodnevnom sastanku na vrhu na kojem će raspravljati o ruskoj agresiji na Ukrajinu i nastavku potpore toj zemlji, gospodarstvu, migracijama, sigurnosti i obrani i vanjskim odnosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SURADNJA U JUGOISTOČNOJ EUROPI /

Plenković na SEECP-u: Jandransko-jonski plinovod Hrvatskoj je strateška tema

Ručao sa Stoltenbergom

Skup je počeo radnim ručkom s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na samom početku je čestitao Hrvatskoj na 10. godišnjici članstva u EU-u.

Plenković je rekao da je ovaj samit bitan da “pokažemo koliko smo svi kao države članice i kao Unija skupa u stanju se nositi s izazovima koji se događaju proteklih godina. S obzirom na sve ove krize, zaista ih je bilo jako mnogo”,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o stanju na sjeveru Kosova, Plenković je rekao da je potrebno deeskalirati situaciju i osigurati uvjete za održavanje novih izbora u četiri općina sa srpskom većinom i to bez bojkota, za razliku od prethodnih izbora koji su Srbi bojkotirali.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo