PALE SE ALARMI / Prijete opasne anomalije, stiže nam hladna faza La Nina: Evo o čemu se radi

Image
Foto: Profimedia

Najutjecajnija oceanska anomalija iz godine u godinu nalazi se u regiji koja se zove ENSO ('El Niño Southern Oscillation')

6.5.2024.
16:20
Profimedia
VOYO logo

Opet je vidljiv atmosferski utjecaj anomalije ENSO. Radi se o području Tihog oceana koje se mijenja između tople i hladne faze na površini oceana i ispod nje. Vrhunci toplih anomalija već su zabilježeni u prosincu. No nagli pad temperatura započeo je početkom ove godine, a očekuje se da će cijela regija tijekom ljeta prijeći u negativan ciklus.

Oceanske anomalije ključni su dio klimatskog sustava ocean-atmosfera. I niti jedna druga anomalija nije tako utjecajna kao ENSO topli/hladni događaji u Tihom oceanu, s posljednjim pomakom koji ulazi u novu hladnu fazu zvanu La Nina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ALARMANTNE PROGNOZE /

Svi svjetski mediji prenose dramatično upozorenje: Vraća se opasni 'dječak' koji izaziva ozbiljne poremećaje

Image
ALARMANTNE PROGNOZE /

Svi svjetski mediji prenose dramatično upozorenje: Vraća se opasni 'dječak' koji izaziva ozbiljne poremećaje

Najutjecajnija oceanska anomalija iz godine u godinu nalazi se u regiji koja se zove ENSO, kratica za 'El Niño Southern Oscillation'. Ovo je područje ekvatorijalnog Tihog oceana koje povremeno prelazi između tople i hladne faze. ENSO ima značajan utjecaj na tropsku kišu, uzorke tlaka i složene odnose između oceana i atmosfere. Obično promatramo velike promjene tlaka u tropima sa svakom novom fazom. Vrhunci toplih anomalija zabilježeni su u prosincu. Ali nagli pad temperature oceana počeo je početkom ove godine, a očekuje se da će se cijela regija pretvoriti u negativan ciklus tijekom ljeta, piše Severe Weather Europe .

Svaka ENSO faza različito utječe na tlak i vrijeme u tropima. To utječe na ukupnu globalnu cirkulaciju tijekom vremena, mijenjajući vremenske obrasce diljem svijeta. Spuštanje zraka u istočnom Pacifiku uzrokuje visoki tlak i stabilno i suho vrijeme. U isto vrijeme, zrak se diže u zapadnom Pacifiku, uzrokujući česte grmljavinske oluje, nizak tlak i obilne padaline. Obje ENSO faze imaju posebna imena. Hladna faza naziva se La Nina, a topla faza El Nino. Osim temperatura, jedna od glavnih razlika među fazama su uzorci tlaka koje proizvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom El Nina, kao sada, tlak iznad tropskog Pacifika je niži, s više padalina i oblaka u ovoj regiji. Ali tijekom La Nine, pritisak iznad ekvatorijalnog Pacifika je visok, stvarajući stabilne uvjete i manje oblaka. Ove promjene tlaka pretvaraju se u globalnu cirkulaciju, utječući na sezonsko vrijeme na obje hemisfere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Nesreća u tunelu Sveti Rok, ogromne su gužve

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo