DOBRO JE ZNATI / U optjecaju krivotvorene kovanice, evo kako možete provjeriti jesu li lažnjaci

Image
Foto: Davor Puklavec/Pixsee

Najmanje pola milijuna kovanica iskovala je samo jedna kriminalna grupa koja je pala u Španjolskoj

8.5.2024.
9:27
Davor Puklavec/Pixsee
VOYO logo

Izvješće njemačke Bundesbanke da se na tržištu pojavila povećana količina krivotvorenog novca, uključujući kovanice, poklopila se s velikom akcijom španjolske policije u Toledu, koja je u suradnji s Europolom uhitila krivotvoritelje novca. Kriminalna banda u optjecaj je pustila oko pola milijuna krivotvorenih kovanica od dva eura.

Kako donosi Fenix, u 2022. u njemačkom platnom prometu otkriveno je oko 73.400 krivotvorenih kovanica, a godinu prije, u 2021. bilo je samo 41.100 kovanica. Čisto matematički gledano, to znači da se godišnje u Njemačkoj proizvede oko devet krivotvorenih kovanica na 10.000 stanovnika. Krivotvorine su se najčešće događale kod kovanica od 2 eura, u stopi od 89 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci sada savjetuju kako prepoznati krivotvorine od 2 eura.

Prema stručnjacima, slika pravih novčića jasno se ističe od ostatka površine novčića. Nasuprot tome, slika krivotvorenih kovanica često izgleda zamagljena i mekana. Površina je djelomično izdubljena i ima nepravilnosti u obliku mrlja, linija ili udubljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRODAVAČICA JE ODMAH SHVATILA /

Lažni euri na zagrebačkoj tržnici: 'Došli po grincek i rajčicu s 20 eura. Pogledam novac, odmah mi je bio čudan'

Image
PRODAVAČICA JE ODMAH SHVATILA /

Lažni euri na zagrebačkoj tržnici: 'Došli po grincek i rajčicu s 20 eura. Pogledam novac, odmah mi je bio čudan'

Također pogledajte rubove. Pravi novčići imaju čisto reljefni rub. Ovisno o apoenu, prave kovanice imaju utisnuti rub s različitim žljebovima.

Rub sumnjivih kovanica često je nečist. Broj i oblik grebena ponekad se znatno razlikuju od onih na pravim novčićima.
Posebno kod kovanica od 2 eura, pregled napisa utisnutog u rub kovanice često daje početni trag. Za razliku od krivotvorenih kovanica, gdje je napis na rubu često samo nejasno utisnut i prekriven žljebovima na rubu kovanice, napis na rubu pravih kovanica od 2 eura jasno je vidljiv. Udaljenosti između pojedinačnih simbola i riječi na krivotvorenim kovanicama također se često razlikuju od onih na pravim kovanicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krivotvorine se često razlikuju po boji od pravih kovanica. Krivotvoreni novčići imaju mrlje nakon kratkog vremena jer se premaz istroši i vidi se osnovni materijal različite boje. To je osobito vidljivo na uzdignutim dijelovima kovanice.

A evo i nešto jednostavnijeg trika - napravite magnetski test s kovanicom od dva eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krivotvoreni komadi od 2 eura mogu se razotkriti jednostavnim magnetskim testom - naime srednji dio kovanica od 1 i 2 eura je blago magnetičan; kovanice su blago privučene magnetom, ali padaju s magneta kada se lagano protresu. Vanjski prsten pravih kovanica od 1 i 2 eura, kao i pravih kovanica od 10, 20 i 50 centi nije magnetski.

S druge strane, prave kovanice od 1, 2 i 5 centi izrađene od čelika obloženog bakrom vrlo su magnetske. Krivotvorene kovanice od 1 i 2 eura su ili nemagnetske ili ih magnet jako privlači. Materijal prstena za novčiće često je magnetski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo i to da je nedavno u Španjolskoj uhićena skupina kineskih državljana koji su odgovorni za krivotvorenje spomenutih pola milijuna kovanica od dva eura.

Uspjeli su razotkriti krivotvoriteljsku radionicu u glavnom gradu pokrajine Castilla - La Mancha, Toledu. Prema tvrdnjama policije, ovo je "najvažnije otkriće takve vrste u Europi u posljednjih deset godina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Zavirili smo skladište carine: Kako je krivotvoreni prašak pronađen na graničnom prijelazu?

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo