Gljivice na noktima

Gljivice na noktima se najčešće dobivaju u uvjetima visoke vlažnosti i topline, kao na primjer u tuševima i na bazenima. One se češće pojavljuju kod starijih osoba, jer je kod njih imunološki sustav već oslabio. Puno su češće na nogama, jer su one mnogo više u doticaju s vlažnim mjestima, dok se na noktima ruku javljaju kod osoba koje su često u doticaju s vodom ili imaju umjetne nokte. Tada nokat postaje žut ili smećkast, te lagano zadebljan i kvrgav. Može doći do pucanja i nakupljanja zaraženog nokta ispod zdravog nokta, a zatim i odvajanja cijelog zdravog nokta. Tada se situacija može zakomplicirati, te može doći do ozbiljnijih oboljenja, uglavnom uzrokovanih otvorenom ranom na mjestu gdje je nekoć bio nokat. Zato je potrebno krenuti s liječenjem odmah čim se pojave prvi simptomi.

nokti

Riješiti se gljivica

Liječenje se sastoji od oralnog uzimanja antifungalnih lijekova, no pacijent se mora unaprijed pripremiti na dugu i mučnu borbu. Gljivica se nije nimalo lako riješiti, a često se znaju ponovno pojaviti nakon nekog vremena. Za čišćenje samih noktiju i okolnog područja preporučuje se nanošenje posebnog antifungalnog laka, te svakodnevno čišćenje oljuštene kože i komadića noktiju. Sam proces traje od četiri mjeseca do čak godinu dana, a ako se želite riješiti ovih parazita prije, ili  imate nekih većih problema s njima, doktor vam može odstraniti zaraženi nokat.

Kao prevencija se preporučuje održavanje higijene prstiju i stopala te izbjegavanje nepotrebnog vlaženja, pogotovo nogu. Ako se stopala prekomjerno znoje potrebno je promijeniti čarape ili cipele, a ako su ruke izložene vlazi dobro je nositi gumene rukavice. Također pazite na čistoću salona za njegu noktiju koje posjećujete, ali i javnih bazena, tuševa i svlačionica po kojima često hodate bosi.