Dijagnoze

Gnojna angina

Gnojna angina se najčešće javlja u obliku upale grla, uzrokovane virusnom ili gljivičnom infekcijom, bakterijskom upalom ili nekom drugom bolesti, a ponekad se javlja i kao odgovor tijela na neko negativno stanje. Dijagnoza svih tipova angine je ista, a podrobnije informacije i identifikacija uzročnika se mogu obaviti mikrobiološkom analizom brisova grla. Prvi znakovi bolesti su zasigurno specifični bolovi u grlu, poglavito u stražnjem dijelu ždrijela i na području oko krajnika. Bolovi su posebno izraženi prilikom gutanja i govorenja. Tada obično dolazi i do znatnog povećanja vratnih limfnih žlijezda i glavobolja.

Od drugih simptoma se mogu javiti povišena temperatura, groznica, malaksalost i umor, ali ponekad oni mogu i izostati. Liječnik će vam dijagnosticirati anginu pregledom grla, a ovisno o vizualnoj procjeni (ili mikrobiološkoj analizi), procijenit će o kojoj se vrsti radi. Tako se obična gnojna angina prepoznaje po crvenim umnjacima s bijelim točkicama, dok se primjerice ulcerozna angina prepoznaje po sluzavim sivkastim čirevima.

Idite liječniku

Gnojna anginu se preporučuje liječiti i ne čekati da sama prođe, a liječenje se najčešće sastoji od terapije antibiotikom, uz koje se mogu piti i analgetici (ako bolovi postanu prejaki). Kod težih slučajeva može se prepisati i injekcija penicilina. Iznimno je važno popiti terapiju do kraja, jer se tako smanjuje šansa od recidiva bolesti. Potrebno je tih nekoliko dana provesti u mirovanju i piti što više tekućine. Od ostalih preparata se preporučuje koloidno srebro, no njega je potrebno piti neko duže vrijeme.

Što se tiče narodne medicine i prirodnih lijekova jedna od bizarnijih tehnika je zasigurno vezivanje orahovog lista oko vrata i njegovo nošenje za vrijeme spavanja, a i čaj od kadulje se pokazao kao vrlo djelotvoran za ublažavanje simptoma. Ako ništa od toga ne upali uvijek ostaje mogućnost vađenja krajnika.

Comments Closed

Comments are closed. You will not be able to post a comment in this post.