Gnojna angina

Gnojna angina se najčešće javlja u obliku upale grla, uzrokovane virusnom ili gljivičnom infekcijom, bakterijskom upalom ili nekom drugom bolesti, a ponekad se javlja i kao odgovor tijela na neko negativno stanje. Dijagnoza svih tipova angine je ista, a podrobnije informacije i identifikacija uzročnika se mogu obaviti mikrobiološkom analizom brisova grla. Prvi znakovi bolesti su zasigurno specifični bolovi u grlu, poglavito u stražnjem dijelu ždrijela i na području oko krajnika. Bolovi su posebno izraženi prilikom gutanja i govorenja. Tada obično dolazi i do znatnog povećanja vratnih limfnih žlijezda i glavobolja.

Od drugih simptoma se mogu javiti povišena temperatura, groznica, malaksalost i umor, ali ponekad oni mogu i izostati. Liječnik će vam dijagnosticirati anginu pregledom grla, a ovisno o vizualnoj procjeni (ili mikrobiološkoj analizi), procijenit će o kojoj se vrsti radi. Tako se obična gnojna angina prepoznaje po crvenim umnjacima s bijelim točkicama, dok se primjerice ulcerozna angina prepoznaje po sluzavim sivkastim čirevima.

Idite liječniku

Gnojna anginu se preporučuje liječiti i ne čekati da sama prođe, a liječenje se najčešće sastoji od terapije antibiotikom, uz koje se mogu piti i analgetici (ako bolovi postanu prejaki). Kod težih slučajeva može se prepisati i injekcija penicilina. Iznimno je važno popiti terapiju do kraja, jer se tako smanjuje šansa od recidiva bolesti. Potrebno je tih nekoliko dana provesti u mirovanju i piti što više tekućine. Od ostalih preparata se preporučuje koloidno srebro, no njega je potrebno piti neko duže vrijeme.

Što se tiče narodne medicine i prirodnih lijekova jedna od bizarnijih tehnika je zasigurno vezivanje orahovog lista oko vrata i njegovo nošenje za vrijeme spavanja, a i čaj od kadulje se pokazao kao vrlo djelotvoran za ublažavanje simptoma. Ako ništa od toga ne upali uvijek ostaje mogućnost vađenja krajnika.