Imena za djecu

Najčešća imena za dječake su Ivan, Luka, Marko, Josip, Stjepan, Tomislav, Filip, Karlo ili Petar, a od kraćih Fran, Leon i Noa. Za djevojčice su to Marija, Ana, Ivana, Katarina, Vesna ili Laura, a od modernijih imena Ema, Mia, Nika, Lana, Dora ili Tea.

Kako odabrati ime

Odluka o imenu djeteta je prva i najvažnije odluka koju sami donosite i najčešće se roditelji za ime odluče još tijekom trudnoće, no ipak ima slučajeva u kojima se čeka djetetovo rođenje prije konačne odluke. Traženje imena najčešće je vrlo zabavna i zanimljiva aktivnost jer možete istraživati tradicionalna imena ili saznati nova moderna imena. Najbolje je da si zapisujete sva imena koja vam „zvone“ ili nešto znače, pa ćete tako suziti izbor i lakše se odlučiti. Nemojte žuriti s odlukom jer su imena najvažniji dio nas. Ukoliko ste nesigurni pri odabiru imena, evo nekoliko smjernica na koje se možete usredotočiti jer vrlo je važno da se i vi i vaš partner ili partnerica ugodno osjećate oko konačne odluke.
Izbjegavajte neugodne inicijale, zbog lakšeg izgovora pripazite da zadnje slovo imena i prvo slovo prezimena nisu isti, izgovarajte sva imena s prezimenom i slušajte koje je zvučnije, nemojte birati poštapalice jer je to slatko samo na kraće staze, nemojte dopustiti da vam drugi nameću imena (obiteljska) i svakako pripazite na moguće nadimke.

Sastavite popis

Ako imate vremena i volje, sastavite svoj popis i svaki dan izbacite po jedno ime koje vam je najmanje drago. Pokušajte i biti maštoviti s imenima, tako će ime vašeg djeteta dobiti više vaše osobnosti i emocija. Unikatna imena su sve više popularnija. Nije rijetko ni da djeca dobivaju imena po filmskim junacima ili likovima iz knjiga, ali pazite i budite sigurni da to nije samo faza, već da stvarno ostavlja dugoročan dojam na vas. Uvijek je zanimljivo pričati priču po kome ili od kuda smo dobili ime, stoga budite originalni. U svemu tome morate paziti i na izgovor i pisanje imena, nemojte dodatno komplicirati duga imena sa x ili y, držite se hrvatske abecede – ima dovoljno slova da budete kreativni. Brojna strana imena koliko god lijepa i atraktivna bila u našem jeziku jednostavno ne zvuče tako.