Izračun kalorija

Što se brojanja kalorija tiče postoje mnoge tablice po kojima možete pratiti što i koliko jedete. Raspored prehrane možete napraviti preko raznih diet-organizera jer su vrlo funkcionalni i isplativi. Takvi programi će vas držati u realnosti jer ćete vidjeti kako stvari stvarno stoje. Bit će vam jasno koje stvari trebate popraviti i na čemu najviše raditi. Vrlo su precizni, ali bitno je da se vi držite svog plana.

jabuka

Prvo što trebate napraviti jest da u program ili dnevnik unesete točan broj kalorija koje ste danas pojeli. Od toga trebate krenuti. Nakon toga možete napraviti plan kojeg se namjeravate pridržavat, budite vrlo organizirani jer će vam tako bili lakše pratiti promjene.

Unos kalorija

Najbolje je početi s razlikom od 200 do 400 kalorija. Pratite kako se razvija situacija i prilagođavajte unos kalorija po potrebi.

Dnevno vam je potrebno oko 0.8 grama proteina iz životinjskih izvora (sir, jaja, meso) po kilogramu. S vremenom ćete to povećavati ukoliko osjetite da je potrebno. Pripazite da se u vašem izračunu kalorija u diet-organizeru ne ubraja povrće, voće i slično.

Nakon što ste odredili unos proteina ostatak rasporedite na ugljikohidrate i masti. S mastima nikad ne idite ispod 30 do 50 grama dnevno, potrebna vam je jednaka količina zasićenih i nezasićenih masti. Dnevna količina vlakna bi vam trebala biti oko 30 grama.

Što se obroka tiče najbolje je imati 5 do 7 umjerena obroka dnevno. Kroz sve te obroke ćete moći unijeti potrebnu količinu kalorija i energije. Zapamtite i da svaka fizička aktivnost i rekreacija skida kalorije s vašeg tijela stoga se odvažite na bilo koji oblik kretanja.