Kašalj koji ne prestaje

Kašalj ne svrstavamo pod bolesti već pod nuspojave, s obzirom da se on pojavljuje kao posljedica nekog drugačijeg zdravstvenog problema. On se dijeli po vremenu trajanja, a najopasniji je kroničan kašalj koji ne prestaje i nakon osam tjedana uzastopnog kašljanja.

stetoskop

Uzroci kroničnog kašlja su brojni i mogu biti uvjetovani okolinom u kojoj živimo, načinom života ili različitim bolestima dišnog sustava. Pušenje može biti uzrok kroničnog kašlja jer izaziva kronično opstruktivnu plućnu bolest koja se manifestira neprestanim kašljanjem. Uzročnici mogu biti i vlaga, zagađeni zrak te reakcije na neke lijekove. Najčešći uzroci kroničnog kašlja su astma, sindrom gornjih dišnih puteva te GERB.

Astma je bolest dišnog sustava kod koje dolazi do začepljenja i jače osjetljivosti dišnih puteva što dovodi do raznih simptoma. Astma je vjerojatno najčešći uzrok kroničnog kašlja kod djece.

Sindrom gornjih dišnih puteva se odnosi na probleme koji nastaju zbog sluzi koja se cijedi kroz ždrijelo i tako izaziva pojačanu osjetljivost te iritaciju. On je uzrok kroničnog kašlja u čak 87 posto slučajeva. Liječi se najbolje ispiranjem nosa, pastilama ili sprejevima koji stvaraju zaštitni sloj u ždrijelu ili uz pomoć blažih anestetika. Sindrom gornjih dišnih puteva može trajati i do pola godine.

GERB je kratica za gastroesofagelanu refluksnu bolest te ona izaziva kašalj prilikom vraćanja kiseline iz želuca u jednjak prilikom čega dolazi do poticanja kašlja kao refleksne radnje ili kod udisanja manjih čestica hrane u pluća ili bronhe.

Drugi uzroci kroničnog kašlja mogu biti bronhitis i ostale bolesti bronha, strano tijelo u dišnom sustavu, tuberkuloza, bolesti srca ili psihogeni kašalj.