Nažalost, ni light voćni sirupi nisu dobar izbor za osvježavajući napitak. S jedne strane voćni sirupi imaju visoke koncentracije šećera, s druge strane light verzije zbog izostanka kalorija i okusa, sadrže razna sladila, stabilizatore, konzervanse, tako da su im sastojci uglavnom umjetnog porijekla i nutritivno bezvrijedni.
Česti dodaci ovakvim proizvodima su umjetna sladila, Na-ciklamat, saharin, aspartam i acesulfam K, koja su, iako kod nas dopuštena u prehrambenoj industriji, desetljećima predmet znanstvenih rasprava, zbog pojedinih istraživanja u kojima se pokazala njihova štetnost za organizam. Njihova upotreba se ograničava i kontrolira, a neke zemlje su pojedine i zabranile.
Zdrava alternativa industrijski proizvedenim voćnim sokovima i sirupima su prirodni sokovi iz svježeg voća. Svakodnevno, sezonsko voće, ne bi trebalo biti preveliki trošak kućnom budžetu.
Primjerice, od jednog kilograma jabuka, naranača ili grejpa, pomiješanih s vodom u omjeru 1:1, dobit ćemo jednu litru prirodnog napitka bogatog nutrijentima i korisnog za naš organizam.
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com