Najbolji laptop – kako ga izabrati i ne pogriješiti kod kupnje

Na što paziti kod kupnje

Kupujete laptop sukladno vašim potrebama i željama i da su one, naravno, usklađene s iznosom novaca koji planirate potrošiti.

Ukoliko vam laptop služi za pisanje, čitanje, pregledavanje slika i videa, pohranu audiovizualnih materijala, surfanje po internetu, skidanje, slika filmova i pjesama i slično, on ne treba biti hardverski jak. Vama treba dobar procesor, srednje velika radna memorija (4 gigabajta) i veliki prostor za pohranu datoteka (hard disk). Također je važno da se laptop ne počne pregrijavati nakon kratkog vremena (što se mnogima često događa), pa ako se odlučite za određeni model i marku, pogledajte na internetu recenzije. Laptop ovog tipa možete pronaći već od 3000 kuna nadalje, na akcijama čak i jeftinije.

Laptop po mjeri

LaptopAko vaše potrebe ulaze u sferu obrađivanja fotografija, dizajniranja, programiranja, igranja igrica i slično (primjerice korištenje nekog od Adobe ili sličnih programa), trebati će vam jači laptop, ovisno o točnim potrebama. Za takav ćete morati izdvojiti više novaca, od 4000 do 5000 kuna pa naviše. Svakako vam treba jak i brz procesor (više jezgri, većeg radnog takta…), veliku radnu memoriju (8 gigabajta ili više) i veliki prostor za pohranu datoteka. Naime, za one koji se bave programima koji zauzimaju veliki prostor na hard disku je to ključno, jer sigurno ne želite da vam se cijeli sustav zbog preopterećenosti „sruši“ na polovici posla, što se s laptopima srednje kvalitete može dogoditi.

Oni koji intenzivno igraju kompjuterske igrice znaju koliko je grafička kartica važna i samo će za nju izdvojiti i do nekoliko tisuća kuna, no ako niste aktivni na tom polju, grafička koju ćete tvornički dobiti s laptopom vam je i više nego dovoljna.

Danas ne postoji „loš“ i „dobar“ laptop, nego sve ovisi o preferencijama i potrebama osobe koja ga kupuje. Prije kupnje detaljno provjerite sve specifikacije i preporučam da laptop kupujete na za to specijaliziranim mjestima, jer se tamo još možete detaljno savjetovati s prodavačima i konačno odlučiti, dok vas kupovina po trgovinama mještovitom robom ostavlja bez stručne pomoći pri kupnji i bez kvalitetne podrške u slučaju problema, što ćete svakako dobiti u specijaliziranim trgovinama.