Plamenjača rajčice, pepelnica rajčice, crveni pauk – zaštita rajčice

Rajčica može biti napadnuta od različitih nametnika i bolesti, stoga je potrebno na vrijeme zaštiti rajčicu. Plamenjača rajčice, pepelnica rajčice, crveni pauk samo su neke od bolesti ili nametnika koji se mogu javiti na rajčici.

Najčešeć se javljaju plamenjača i pepelnica, ali i crveni pauk često pogađa rajčicu osobito za vrijeme suša. Da je rajčicu napao crveni pauk može se vidjeti po njezinim listovima na kojima se pojave bijele mrlje ili pjege, dok se na listovima mogu vidjeti i ličinke i jaja pauka. Nakon što se pojavi crveni pauk na listu on se polako suši, a pauk se seli prema vrhu biljke. Crveni pauk može u potpunosti uništiti rajčicu.

Napadne li rajčicu plemenjača tada ćete na listovima primijetiti okrugle, svijetlozelene pjege. Te pjege polako rastu, a na kraju uzrokuju starenje lista koji postaje žutosmeđe boje. Listovi rajčice napadnuti plemenjačom su lomljivi i polako počinju odumirati.

Na tržištu postoje različiti preparati pomoću kojih možete uništiti nametnike i bolesti rajčice. Važno je samo pravilno tretirati rajčicu kako biste je zaštitili i na kraju dobili zdrave plodove rajčice.