Sadnja kupusa – uzgoj i vrste kupusa

Prije nego što ćete posaditi kupus važno je dobro pripremiti zemlju za sadnju kupusa. Zemlja za sadnju kupusa mora biti dobro preorana i prihranjena, kiselosti 5,5 do 7 pH.

Vrijeme sadnje kupusa ovisi o vrsti kupusa koju ćete saditi. Želite li imati glavice kupusa na jesen tada je najbolje vrijeme za sadnju kupusa travanj, a presađivanje u lipnju. Zrele glavica kupusa beru se u rujnu i listopadu.

Kupus se sadi u redove, a razmak između svake pojedine sadnice kupusa mora biti 60 centimetara. Sadnice kupusa sade se duboko u zemlju i to tako da listovi budu malo iznad zemlje. Najbolje doba dana za sadnju kupusa je večer, a kupus se sadi u dobro navlaženu zemlju. Nakon što se posadili kupus potrebno ga je dodatno dobro zaliti. Osobito tijekom njegovog rasta, u vrijeme formiranja glavica kupus je potrebno redovito zalijevati.

Kupus često napadaju različite bolesti i nametnici, poput gusjenica.

Postoje različite vrste kupusa: dimitar, kopenhaški kupus, slava kupus, varaždinski kupus, futoško kupus, holandsko kupus to su zelene vrste kupusa. Crvene vrste kupusa su: langendyk i erfutski kupus.