NEPONOVLJIVO / VIDEO HNL kolo za pamćenje: Pala čak 44 gola, Hajduk upisao najveću pobjedu u hrvatskoj povijesti

Image

Kako su zbog rekonstrukcije lige iz HNL-a ispadale čak četiri momčadi, Radnik iz Velike Gorice, Dubrava, Dubrovnik i Pazinka su bili rasterećeni znajući da se sele u niži rang dok je s druge strane još trajala borba za vrh. Takve okolnosti dovele su do kola u kojem su srušeni rekordi

31.10.2022.
10:00
VOYO logo

HNL egzistira već trideset godina i tijekom tog perioda doživjela je brojne velike promjene. Mijenjao se format natjecanja, igralo se dvokružno, trokružno i četverokružno, u ligi je nastupalo između 10 i 18 ekipa, a promjene su se uvodile, doduše sporo, i u infrastrukturi. Odigrane su brojne povijesne utakmice, ali 32. kolo sezone 93./94. ostat će zapisano u sportskim almanasima kao ono u kojem je postignuto najviše pogodaka u povijesti.

Image
Samuel Okwaraji /

Bio je prvi Dinamov stranac u povijesti, a njegova tragična sudbina u očaj je bacila cijelu zemlju

Image
Samuel Okwaraji /

Bio je prvi Dinamov stranac u povijesti, a njegova tragična sudbina u očaj je bacila cijelu zemlju

Bila je to posljednja sezona u kojoj je u HNL-u nastupalo 18 momčadi, a razlika između europske kvalitete Hajduka, Croatije i Zagreba u odnosu na simpatične prvoligaše iz manjih sredina ili čak kvartova poput Pazinke, Radnika, Dubrave i Dubrovnika bila je golema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolo vječnih rekorda

U tom 32. kolu Hajduk je tražio potvrdu naslova prvaka protiv nejakog Radnika iz Sesveta, Croatia je željela održati priključak u okršaju s Dubrovnikom, a treći konkurent za naslov Zagreb je tražio bodove u Zadru. Osim njih susreli su se još Varteks i Rijeka, Inker i Primorac, Šibenik i Cibalia, Osijek i Pazinka, Segesta i Dubrava te Istra i Belišće.
Kako su zbog rekonstrukcije lige iz HNL-a ispadale čak četiri momčadi, Radnik iz Velike Gorice, Dubrava, Dubrovnik i Pazinka su bili rasterećeni znajući da se sele u niži rang dok je s druge strane još trajala borba za vrh. Takve okolnosti dovele su do kola u kojem su srušeni rekordi.

Tako su u devet utakmica zabijena čak 44 pogotka što bi bilo nevjerojatnih 4.88 po utakmici. Usporedbe radi, posljednje dvije sezone HNL-a prosjek postignutih pogodaka po utakmici je 2.8 odnosno 2.66. Ipak nije najefikasnije kad gledamo prosječan broj postignutih golova, jer tu titulu drži 35. kolo u sezone 2103./2014. kada je u pet susreta palo čak 26 pogodaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hajdukova desetka, Dinamova osmica

Hajduk je tog vikenda postavio još uvijek aktualni rekord pobijedivši Radnik iz Velike Gorice s 10:0, a deset pogodaka je palo i u Zagrebu gdje je Croatia porazila Dubrovnik s 8:2. Efikasno je bilo i u ogledima Segeste i Dubrave (5:1) i Istre i Belišća (4:2). U Zaprešiću je Inker spakirao četvorku Primorcu (4:0). Ogledi Osijeka i Pazinke, Varteksa i Rijeke te Zadra i Zagreba su završili 1:1, a Šibenik je pobijedio Cibaliju s 2:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve u svemu jedna epizoda HNL povijesti koja se gotovo sigurno nikad više neće ponoviti. Treba spomenuti kako je najefikasnija utakmica sezone nije odigrana u tom kolu, jer je u 16. kolu iste sezone Croatia u Zagrebu svladala Pazinku 10:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnik primio čak 109 komada

Na kraju sezone u kojoj je pobjeda još uvijek vrijedila dva boda prvakom je postao Hajduk s 50 bodova ostavivši iza sebe Zagreb s 49 i Croatiju s 48 bodova. Najefikasnija je bila Croatia sa 98 zabijenih pogodaka, a najlošiju obranu je imao velikogorički Radnik s primljenih 109.

Za kraj treba spomenuti kako je ta sezona bila i uvod u najbolji europski nastup jednog hrvatskog kluba od samostalnosti do danas. Naime, splitski Hajduk je u sezoni koja je uslijedila došao do četvrtfinala Kupa prvaka gdje je poražen od Ajaxa koji je kasnije postao prvak Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo