RIZIČAN POTEZ / Iranka nastupila bez hidžaba: Snimka uplakanog brata obišla svijet, vlasti joj zaprijetile

Image
Foto: profimedia.hr

BBC tvrdi da je bila zatočena u zgradi Nacionalnog olimpijskog odbora, a isti izvor tvrdi kako nije poznato kada je njena kuća srušena

5.12.2022.
14:56
profimedia.hr
VOYO logo

Elnaz Rekabi, iranska penjačica, na natjecanju u sportskom penjanju u Južnoj Koreji nastupila je bez hidžaba, a mnogi su njen potez protumačili kao otpor iranskom režimu.

Podsjetimo, u Iranu su u jeku žestoki građanski prosvjeti koji se održavaju širem zemlje, a izraz su borbe za slobodu i prava žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se Rekabi vratila u Iran navijači su je dočekali kao heroinu, jer je prekršila strogi iranski kodeks.

'Nenošenje hidžaba je bilo nenamjerno, radilo se o lošoj odluci. Nisam mislila da će me pozvati na penjanje', izjavila je kasnije Rekabi no strani mediji poput BBC-a smatraju da je ta isprika iznuđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo njeno pojavljivanje bez hidžaba je izazvalo veliku pozornost, a prava bura je krenula nakon što je na društvenim mrežama objavljena snimka koja prikazuje njenog brata Davooda Rekabija ispred srušene kuće s medaljama pobacanim po tlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elnaz Rekabi se vratila u Iran, a na dočeku se također pojavila bez hidžaba. Idući dan je na sastanak s iranskim ministrom sporta stigla potpuno isto odjevena te se sumnja da joj nije bio dopušten odlazak kući.

BBC tvrdi da je bila zatočena u zgradi Nacionalnog olimpijskog odbora, a isti izvor tvrdi kako nije poznato kada je njena kuća srušena. Razlog koji su vlasti plasirale putem nacionalne novinske agencije jest da nije imala građevinsku dozvolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo