Tople i hladne boje

Svi znamo da se osnovne boje dijele na tople i hladne. Pod tople boje spadaju crvena, žuta i narančasta, a pod hladne plava, ljubičasta i zelena. Do te podjele je došlo jer u prirodi postoje određena toplinska stanja po kojima primjećujemo tih 6 boja tako da crvena predstavlja vatru, a plava more.

Kako boje utječu na nas?

Boje, također, izazivaju razne osjećaje. Tako npr. crvena djeluje snažno, popravlja raspoloženje te ubrzava napetost i disanje dok žuta djeluje poticajno i izaziva radost, veselje, nadu. Narančasta djeluje svečano i stvara osjećaj zdravlja i životne radosti, a zelena djeluje opuštajuće i idealna je za odmaranje jer je blaga i odmara vid. I plava djeluje smirujuće i potiče koncentraciju, ali je pasivna i hladna. Ljubičasta je mistična i tajanstvena, ali očarava i prigušuje strasti, dok bijela umara.

Boje imaju i svoje značenje – tople boje predstavljaju ljubav, strast, radost, sjaj, bogatstvo, plodnost, svjetlo i razum, a hladne boje predstavljaju istinu, aristokraciju, vjernost, plemenitost, mir, nadu, besmrtnost, pokoru i strpljenje.

Boje i interijer

Kako biste odabrali pravu boju za vaš interijer, bitno je da odaberete jednu vodeću koju možete kombinirati s ostalima. Što se usklađenosti boja tiče, tople boje poput crvene djeluju intenzivno, toplo, poticajno i treba je koristiti na malim površinama kao i narančastu, dok žuta stvara svježinu i živost, unosi svjetlost. Kod hladnih boja kao što je plava treba iskoristiti to što prostoriju čini većom, a svjetlije nijanse pristaju namještaju od tikovine. Zelena može biti ljupka i ugodna, odmarajuća i savršeno se uklapa u dnevne boravke, ali treba paziti da ne postane tirkizna.

Kod usklađivanja boja u prostorijama treba pripaziti i da prostorije obojene toplim bojama sadržavaju nekoliko hladnih tonova i obrnuto. Sunčanim prostorijama trebamo dati hladne boje, a tople boje zamračenim prostorijama. Radne sobe, stubišta i hodnike treba obojiti hladnim bojama, a kuhinje i spavaće sobe toplim bojama.

Postoje i pastelne boje, a to su ružičasta, svijetlo-plava, lila, bež i ostale nježne boje do kojih dolazimo tako što osnovne boje razblažujemo s bijelom. One predstavljaju krhkost, neodlučnost, zbunjenost, ali su jako profinjene i stvaraju osjećaj povjerenja.