Upala mjehura

Bakterije uglavnom nisu opasne, ali problem nastaje kada se, zbog nekih pogodnih uvjeta, previše razmnože te izazovu upalu. Iako su one najčešći uzročnici raznih bolesti, ipak bi, prije početka kure antibiotika, valjalo provjeriti je li došlo možda do nastanka kamenca, pijeska, suženja mokraćovoda ili upale bubrega.

Cistitis se također može dobiti i zbog pada imuniteta ili sjedenja na hladnom mjestu, a kada se jednom pojavi vjerojatno ga se nikada nećete moći potpuno riješiti.

Neugodni i bolni odlazak na WC

Simptomi upale mjehura su uglavnom vrlo neugodni, a ponekad i izrazito bolni. Jedan od najistaknutijih je svakako pečenje pri mokrenju, ali i bol i povećana potreba za odlaskom na WC. Ponekad se u mokraći mogu naći i tragovi krvi, a ona je uglavnom mutna i iznimno neugodnog mirisa. Također je prisutna i vrlo jaka i neugodna bol u cijelom području zdjelice, poneka popraćena i visokom temperaturom. Ovi simptomi su gotovo uvijek specifični za cistitis, tako da se s velikom sigurnošću može reći o kojoj se bolesti radi. Ipak, ako niste sigurni, ili ako bolovi postanu prejaki, najbolje se obratiti liječniku.

Upala mjehura se najčešće liječi uzimanjem prikladnih antibiotika, no to se nikako ne bi trebalo činiti samoinicijativno. Pogrešni antibiotici mogu pogoršati probleme i dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Za one koji pod svaku cijenu žele izbjeći uzimanje lijekova, ali i one kojima su simptomi nešto blaži, preporučuje se ispijanje čajeva, i to Uvin H čaj i čaj od brusnice. Ta dva čaja nikako ne bi trebalo piti u isto vrijeme, jer se njihova bazično – kisela svojstva međusobno poništavaju. Naravno, uvijek je dobro piti i velike količine druge tekućine te izbjegavati alkoholna i gazirana pića.