Vrste orgazma

Muškarci mogu doživjeti orgazam na dva načina: prvi je stimulacijom penisa, dok je drugi, iako mnogo rjeđi, stimulacijom prostate. U oba slučaja je orgazam popraćen i izbacivanjem sjemena (ejakulacijom), ali ponekad to može izostati (takozvana ‘suha ejakulacija’), ili može doći do ejakulacije bez doživljaja orgazma. Kod muškaraca je višestruki orgazam vrlo rijedak, ali u današnje vrijeme postoji nekoliko tehnika kojim se može povećati šansa za postizanjem takvog stanja.

Kod žena je orgazam nešto kompleksniji, s više različitih vrsta koje se općenito daju podijeliti na vaginalni i klitoralni orgazam. Vaginalni orgazam je širok pojam koji se odnosi na svaki orgazam uzrokovan nadraživanjem područja u i oko vagine, a najčešće se povezuje sa stimulacijom takozvane G-točke, dok se klitoralni postiže nadraživanjem klitorisa. Postoji dakako i kombinacija ove dvije vrste orgazma, a neki liječnici predlažu i još jedan zasebni tip, a to je cervikalni orgazam.

Različiti orgazmi

Uz ove dvije glavne kategorije, postoji i nekoliko potkategorija orgazma, koji variraju od žene do žene, i ne moraju se javiti kod svih osoba. Tako se može javiti i orgazam u snu, koji je uzrokovan čisto psihološkim podražajem, a slični su i mikroorgazmi, koje žena može doživjeti u iznimno pogodnom duhovnom stanju. Također, postoje žene kojima uopće nije potrebna penetracija ili stimulacija vagine, jer mogu doživjeti orgazam nježnim milovanjem dojke ili kože, pa čak i senzualnim poljupcem. Kod nekih žena orgazam može biti toliko snažan, da dolazi do ejakulacije (squirting) ako se pravilno stimulira G-točka, ali za postizanje ovakvog stanja je potrebna krajnja opuštenost i vrlo dobro poznavanje ženskog tijela.